Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Barbunya çeşitleri; birçok gruba ayrılır. Özellikle kış aylarında soframızda bulundurduğumuz barbunya vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olduğu bilinir. Severek yediğimiz ve sofralarımızda sıkça bulundurduğumuz barbunyanın bazı çeşitleri şunlardır;
  • Dragone barbunyası: Bodur tipte yetişen erkenci bir barbunya çeşididir. Bitkilerin gücü orta olup baklaların rengi ise kırmızı ve üzeri beyaz noktadadır. Baklaların yaklaşık uzunlukları 17 cm'ye kadar uzanır ve ipliksizdir. Baklalar üniform olarak olgunlaşır. Taze kullanım için sanayide de tüketilmektedir.
  • Casa barbunyası: Erkenci ve verimli bir yapısı vardır. Yaklaşık 60-65 günlük oturak sofralık bir barbunya çeşididir. Yapısından ötürü güçlü bir bitki olma özelliğine sahiptir. Çok yüksek verimi vardır. Aynı zamanda yüksek oranda hasat elde edebilme özelliği taşır. Canlı, güzel bir renge sahiptir. Düzgün ve gösterişli bir yapısı vardır.
  • Sırık barbunya: Sırık barbunya bakımının iyi olduğu şartlarda yaklaşık 18-19 cm'ye kadar uzayabilen kabuk tarafı kızaran bir çeşittir. Taneleri krem rengi üzerine kırmızı beneklidir. Bir baklada ortalama 8 tane yapılabilir. Taneleri olgun olup verimli bir barbunya çeşididir.
  • Antunya: Sırık barbunya çeşididir. Akdeniz bölgesi üzerinde elde ettiğimiz bir çeşittir. Tanesi beyaz renkli kabuk rengi kırmızı alakalıdır. Baklaların yaklaşık 16-17 cm uzayabilir. Verimli ve lezzeti bol bir bitkidir.
  • Kınalı: Oturak diye tabir ettiğimiz bir barbunya çeşididir. 13-14 cm uzunluğunda dış tarafı iyi kızaran oldukça sağlıklı, güçlü bir bitki yapısı içerir. Baklada 6-7 tane yapabilir. Taneleri dolgun olup baklaları ağır çekmektedir.
  • Keklik: Oturak barbunya çeşitlerindendir. Görseli güzel kabuk tarafı kırmızı olan güzel kızarmış gösterişli bir çeşidimizdir. Bakımı güzel olduğu taktirde 16-17 cm'ye kadar büyüyebilir. Taneleri krem rengi olup üzerinde kırmızı alacalıdır. Bir baklada ortalama 5-6 tane yapabilir. Taneleri dolgun olup baklaları ağır gelir. Hastalıklara dayanıklı dirençli ve yüksek verim gösteren bir bitki çeşididir.

Barbunya Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

Güncel

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Piyaz Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Piyaz Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya, barbunya fasulyenin bir çeşidi sayılır. Barbunya karbonhidrat ve protein açısından oldukça zengindir. Türkiye, İtalya ve Yunanistan da bolca kulla[...]

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya, taze barbunya temmuz ve ağustos ayında pazara çıkar. Yaz aylarında alacağınız taze barbunyayı dondurucuda saklayarak kışın tüketebilirsiniz.Alm�[...]

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya pilaki kalori: Bir porsiyon (100 gram) kuru barbunya yaklaşık 333 (Kcal) kaloridir. Kuru barbunya (B) gurubu vitaminleri açısından çok zengin bir besin kaynağıdır[...]

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki, evde pişirilen yemekler arasında çok fazla yapılmasa da yapıldığı zaman herkes tarafından sevilerek yenilen bir zeytin yağlı yemek çeşid[...]

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı, barbunya sağlık açısından oldukça faydalı olan baklağildir. Barbunyanın her mevsimde kurusunu hazır bulmak mümkündür, ancak taze barbunyanın h[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6