Barbunya Yapı mı?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Barbunya Yapı mı?

Barbunya yapımı; Lezzetli zeytinyağlı yemekler arasında özel bir yeri olan barbunya mükemmel bir yemektir. Dünyada en çok yetiştirilen baklagiller arasındadır. Fasulye tohumundan biraz daha kısa görünümlü ve üzeri beneklidir. Türkiye'de de sevilerek tüketilen barbunya fasulyenin bir türüdür ve çoğunlukla ülkemizde ege bölgesinde yetiştirilir. Saksıda veya bahçede yetiştirilip üretilebilecek basit ürünlerdendir. Barbunya besin değeri olarak hem protein hem de karbondihidrat yönünden oldukça zengin bir baklagillerdendir. İtalyan, İspanyol, Yunan ve Türk mutfağında sıkça kullanılır.


4 kişilik barbunya yapımı için gerekli malzemeler şunlardır

  • 1 kg taze barbunya kabuklu
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 500 gram taze barbunya
  • 3 adet domates
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşı biber ve domates salçası
  • Tuz
  • 1/4 demet maydanoz
  • Kekik (Çok az
  • Karabiber

Barbunya nasıl yapılır?


Barbunyalar ayıklanıp kabuklarından ayrılıp yıkanır. Düdüklü tencerede barbunyaların üzerini geçecek kadar su eklenip 10-12 dakika kadar pişirilir. Barbunyaları haşlayıp çok fazla eritmemek gerekir. Daha sonra kaynatılan barbunyaların suyu süzülür. Bu arada barbunyalar haşlandıktan sonra morumsu bir renk alır. Bu renkten yemek tamamen hazır olduğunda hiçbir eser kalmayacaktır. Diğer yandan zeytinyağında ince doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biber sotelenir. Domatesler ve ince doğranmış sarımsaklar da eklenir. Bir kaşık biber salçası bir kaşıkta domates salçası ile karıştırılıp küp şeklinde doğranmış patates ve havuç ile 2-3 dakika karıştırılıp üzerine kaynar bir su bardağı su çekilir. Patatesin yumuşamasına az kala haşlanmış barbunyalar suyu ile karıştırılır. Sonra barbunyalar eklenir beraber karıştırılır. Barbunyanın tuzu ve şekeri da eklenip kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatılır ve ara ara suyu kontrol edilir ki suyu bitip yemek dibine tutmasın diye. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat dinlenmeye alınır. Zevke ve sevmeye göre biraz daha uzun süre pişirilirse domatesler ile barbunyalar tamamen birleşirler. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek servis edilir. Barbunya yapımı tamamlandıktan sonra limon ile servis edilirse barbunya çok daha lezzetli olur.

Barbunya Yapımı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte barbunya, aslında kış yemeği olmasına rağmen yazında yanına pilav çeşitleri, meze ya da ayranla sunabileceğimiz bir menü oluşturabilirsiniz. Güveçte barbun[...]

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir [...]

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya, taze barbunya temmuz ve ağustos ayında pazara çıkar. Yaz aylarında alacağınız taze barbunyayı dondurucuda saklayarak kışın tüketebilirsiniz.Alm�[...]

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu barbunya tarifi; barbunya yemeklerinin hepsi güzeldir ama en güzel yemeği de zeytinyağlı dediğimiz etsiz sebzeli olanlarıdır. O yüzdende sulu yemek içerisinde et[...]

Zeytinyağlı Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Salatası, barbunya yemeği ve mezesi dışında salatasını da hazırlamak mümkündür. Barbunya salatasının içerisine ilave edilen yeşillikler ile ol[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6