Lezzetli zeytinyağlı yemekler arasında özel bir yeri olan barbunya, mükemmel bir yemektir. Dünyada en çok yetiştirilen baklagiller arasındadır. Fasulye tohumundan biraz daha kısa görünüşlü ve üzeri beneklidir. Türkiye'de de sevilerek tüketilen barbunya, çoğunlukla Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Saksıda veya bahçede yetiştirilip üretilebilecek basit ürünlerdendir. Barbunya, besin değeri olarak hem protein hem de karbonhidrat yönünden oldukça zengin bir baklagildir. İtalyan, İspanyol, Yunan ve Türk mutfağında sıkça kullanılır. 4 Kişilik Barbunya Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Barbunya Nasıl Yapılır? Barbunyalar ayıklanıp kabuklarından ayrılıp yıkanır. Düdüklü tencerede barbunyaların üzerini geçecek kadar su eklenip 10-12 dakika kadar pişirilir. Barbunyaları haşlayıp çok fazla eritmemek gerekir. Daha sonra kaynatılan barbunyaların suyu süzülür. Bu arada barbunyalar haşlandıktan sonra morumsu bir renk alır. Bu renkten yemek tamamen hazır olduğunda hiçbir eser kalmayacaktır. Diğer yandan zeytinyağında ince doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biber sotelenir. Domatesler ve ince doğranmış sarımsaklar da eklenir. Bir kaşık biber salçası ve bir kaşık domates salçası ile karıştırılır. Küp şeklinde doğranmış patates ve havuç ile 2-3 dakika karıştırılıp üzerine bir su bardağı kaynar su eklenir. Patatesin yumuşamasına az kala haşlanmış barbunyalar suyu ile karıştırılır. Sonra barbunyalar eklenir ve beraber karıştırılır. Barbunyanın tuzu ve şekeri de eklenip kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatılır ve ara ara suyu kontrol edilir ki suyu bitip yemek dibine tutmasın diye. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat dinlenmeye alınır. Zevke ve tercihe göre biraz daha uzun süre pişirilirse, domatesler ile barbunyalar tamamen birleşir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek servis edilir. Barbunya yapımı tamamlandıktan sonra limon ile servis edilirse, barbunya çok daha lezzetli olur. |
Rosa
19 Temmuz 2024 CumaBarbunyaları haşlarken ne kadar su eklemem gerekiyor, barbunyaların üzerini geçecek kadar mı? Haşlama süresi de düdüklü tencerede mi 10-12 dakika olmalı?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaRosa hanım,
Barbunyaları haşlarken, üzerini geçecek kadar su eklemek yeterli olacaktır. Düdüklü tencerede haşlama süresi genellikle 10-12 dakika arasında olmalı, ancak barbunyaların cinsine ve tazeliğine göre bu süre biraz değişebilir. Haşlama işlemi bittikten sonra kontrol edip ihtiyaç duyarsanız birkaç dakika daha pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!