Barbunya Yapı mı?
19 Temmuz 2024

Barbunya Yapı mı?

Lezzetli zeytinyağlı yemekler arasında özel bir yeri olan barbunya, mükemmel bir yemektir. Dünyada en çok yetiştirilen baklagiller arasındadır. Fasulye tohumundan biraz daha kısa görünüşlü ve üzeri beneklidir. Türkiye'de de sevilerek tüketilen barbunya, çoğunlukla Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Saksıda veya bahçede yetiştirilip üretilebilecek basit ürünlerdendir. Barbunya, besin değeri olarak hem protein hem de karbonhidrat yönünden oldukça zengin bir baklagildir. İtalyan, İspanyol, Yunan ve Türk mutfağında sıkça kullanılır.

4 Kişilik Barbunya Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 kg taze barbunya kabuklu
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 500 gram taze barbunya
  • 3 adet domates
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1/4 demet maydanoz
  • Kekik (çok az)
  • Karabiber

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunyalar ayıklanıp kabuklarından ayrılıp yıkanır. Düdüklü tencerede barbunyaların üzerini geçecek kadar su eklenip 10-12 dakika kadar pişirilir. Barbunyaları haşlayıp çok fazla eritmemek gerekir. Daha sonra kaynatılan barbunyaların suyu süzülür. Bu arada barbunyalar haşlandıktan sonra morumsu bir renk alır. Bu renkten yemek tamamen hazır olduğunda hiçbir eser kalmayacaktır.

Diğer yandan zeytinyağında ince doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biber sotelenir. Domatesler ve ince doğranmış sarımsaklar da eklenir. Bir kaşık biber salçası ve bir kaşık domates salçası ile karıştırılır. Küp şeklinde doğranmış patates ve havuç ile 2-3 dakika karıştırılıp üzerine bir su bardağı kaynar su eklenir. Patatesin yumuşamasına az kala haşlanmış barbunyalar suyu ile karıştırılır. Sonra barbunyalar eklenir ve beraber karıştırılır. Barbunyanın tuzu ve şekeri de eklenip kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatılır ve ara ara suyu kontrol edilir ki suyu bitip yemek dibine tutmasın diye. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat dinlenmeye alınır. Zevke ve tercihe göre biraz daha uzun süre pişirilirse, domatesler ile barbunyalar tamamen birleşir.

Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek servis edilir. Barbunya yapımı tamamlandıktan sonra limon ile servis edilirse, barbunya çok daha lezzetli olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rosa

19 Temmuz 2024 Cuma

Barbunyaları haşlarken ne kadar su eklemem gerekiyor, barbunyaların üzerini geçecek kadar mı? Haşlama süresi de düdüklü tencerede mi 10-12 dakika olmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rosa hanım,

Barbunyaları haşlarken, üzerini geçecek kadar su eklemek yeterli olacaktır. Düdüklü tencerede haşlama süresi genellikle 10-12 dakika arasında olmalı, ancak barbunyaların cinsine ve tazeliğine göre bu süre biraz değişebilir. Haşlama işlemi bittikten sonra kontrol edip ihtiyaç duyarsanız birkaç dakika daha pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Pilaki Konserve

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

Güncel

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri