Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya fasulye, Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişir. Yetişmesi oldukça kolay ve zahmetsiz bir sebze olup, dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş veya yaş olarak tüketilebilir. Bu yüzden yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan barbunya fasulye, karbonhidrat ve protein yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Genel Özellikleri

Türk, Yunan, İtalyan ve birçok dünya mutfağında kullanılan barbunya fasulye, lezzeti ve görüntüsü ile diğer fasulyelerden kolayca ayırt edilebilen bir özelliğe sahiptir. Dış kabuğu pembedir ve bu kabuğunu soyup içinden çıkartılan taneleri pembe beyaz karışımlı renklerde olup, tüketilen asıl kısım bu taneleridir. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde çok fazla tercih edilmektedir. Serada yetiştirilmek şartı ile her mevsim ekilebilir. Normal toprakta yetiştirilecekse ilkbahar ayı beklenmelidir. Kışın bitkinin donma tehlikesi olduğu için normal alanlarda pek fazla kış mevsimi yaşamını sürdüremez.

Yetiştirilmesi

İyice havalandırılmış toprağın 5 cm altında olacak şekilde dikilir. Her 15 günde sıvı gübre verilirse bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanmış olur. Hasat zamanı ise ekim zamanına göre değişkenlik göstermektedir. Barbunya fasulye, Mayıs ve Haziran aylarında ekim yapılırsa Ağustos ve Eylül gibi toplanır. Eğer toprağın verimi ve iklim yapısı uygun ise genelde 3 ay içinde yetişir.

Barbunya Fasulye Faydaları

Vitamin deposu diyeceğimiz ve yaz kış sofralarımıza misafir olan bir baklagildir. Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K vitamini (K9 vitamini) bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir.

  • İçinde bulunan vitaminler sayesinde romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
  • E vitamini ve çinko sayesinde cildin kusursuz gözükmesini sağlar.
  • Tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
  • Şeker hastaları için önerilir. Tedavide oldukça etkilidir.
  • Bol posalı ve lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsak kanserlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Vücuda enerji verir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğu iyileştirici özelliği vardır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
  • Çocuklarda kemik gelişimine önemli ölçüde destek sağlar, büyüklere ise kemik erimesine karşı tüketilmesi gereken muhteşem bir besin kaynağıdır.
  • Kalp dostudur. Sinirleri yatıştırır. Kalp krizi geçirme riskini düşürür.
  • Zehirlenme sonrası tüketilirse vücudun temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
  • Böbrek sağlığı için çok etkilidir. Böbreklerdeki taşın ve kumun düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kötü kolesterolü engeller.
  • Astım hastalığına iyi gelir.
  • Çocukların gelişimine yardımcı olur.
  • Maydanoz ile tüketildiğinde demir emilimini hızlandırır. Böylelikle kansızlığa da iyi gelmektedir.
  • Mideyi korur, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Fakat aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez, genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zehirlenmeye neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Düdüklüde Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?