Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri
26 Temmuz 2024

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya fasulye, Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişir. Yetişmesi oldukça kolay ve zahmetsiz bir sebze olup, dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş veya yaş olarak tüketilebilir. Bu yüzden yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan barbunya fasulye, karbonhidrat ve protein yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Genel Özellikleri

Türk, Yunan, İtalyan ve birçok dünya mutfağında kullanılan barbunya fasulye, lezzeti ve görüntüsü ile diğer fasulyelerden kolayca ayırt edilebilen bir özelliğe sahiptir. Dış kabuğu pembedir ve bu kabuğunu soyup içinden çıkartılan taneleri pembe beyaz karışımlı renklerde olup, tüketilen asıl kısım bu taneleridir. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde çok fazla tercih edilmektedir. Serada yetiştirilmek şartı ile her mevsim ekilebilir. Normal toprakta yetiştirilecekse ilkbahar ayı beklenmelidir. Kışın bitkinin donma tehlikesi olduğu için normal alanlarda pek fazla kış mevsimi yaşamını sürdüremez.

Yetiştirilmesi

İyice havalandırılmış toprağın 5 cm altında olacak şekilde dikilir. Her 15 günde sıvı gübre verilirse bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanmış olur. Hasat zamanı ise ekim zamanına göre değişkenlik göstermektedir. Barbunya fasulye, Mayıs ve Haziran aylarında ekim yapılırsa Ağustos ve Eylül gibi toplanır. Eğer toprağın verimi ve iklim yapısı uygun ise genelde 3 ay içinde yetişir.

Barbunya Fasulye Faydaları

Vitamin deposu diyeceğimiz ve yaz kış sofralarımıza misafir olan bir baklagildir. Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K vitamini (K9 vitamini) bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir.

  • İçinde bulunan vitaminler sayesinde romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
  • E vitamini ve çinko sayesinde cildin kusursuz gözükmesini sağlar.
  • Tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
  • Şeker hastaları için önerilir. Tedavide oldukça etkilidir.
  • Bol posalı ve lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsak kanserlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Vücuda enerji verir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğu iyileştirici özelliği vardır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
  • Çocuklarda kemik gelişimine önemli ölçüde destek sağlar, büyüklere ise kemik erimesine karşı tüketilmesi gereken muhteşem bir besin kaynağıdır.
  • Kalp dostudur. Sinirleri yatıştırır. Kalp krizi geçirme riskini düşürür.
  • Zehirlenme sonrası tüketilirse vücudun temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
  • Böbrek sağlığı için çok etkilidir. Böbreklerdeki taşın ve kumun düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kötü kolesterolü engeller.
  • Astım hastalığına iyi gelir.
  • Çocukların gelişimine yardımcı olur.
  • Maydanoz ile tüketildiğinde demir emilimini hızlandırır. Böylelikle kansızlığa da iyi gelmektedir.
  • Mideyi korur, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Fakat aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez, genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zehirlenmeye neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özenç

26 Temmuz 2024 Cuma

Barbunya fasulyenin faydalarını okurken, şeker hastaları için önerildiğini gördüm. Gerçekten şeker hastaları bu besini tüketirken herhangi bir riskle karşılaşır mı? Ayrıca, fasulyeyi maydanoz ile tüketmenin demir emilimini hızlandırdığı belirtilmiş. Bu kombini denemek için önerilen bir tarif var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Özenç, şeker hastaları için barbunya fasulyesinin faydalı olabileceği doğrudur, çünkü düşük glisemik indekse sahiptir ve kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Ancak, her bireyin metabolizması farklı olduğu için, herhangi bir yeni besini diyete eklemeden önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışmakta fayda var.

Barbunya fasulyesini maydanoz ile tüketmek, demir emilimini arttırabilir. Önerilen basit bir tarif olarak, zeytinyağlı barbunya yaparken, piştikten sonra üzerine bolca ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Bu hem lezzetini arttırır hem de besin değerlerini destekler. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?