Barbunya fasulye, Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişir. Yetişmesi oldukça kolay ve zahmetsiz bir sebze olup, dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş veya yaş olarak tüketilebilir. Bu yüzden yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan barbunya fasulye, karbonhidrat ve protein yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Genel Özellikleri Türk, Yunan, İtalyan ve birçok dünya mutfağında kullanılan barbunya fasulye, lezzeti ve görüntüsü ile diğer fasulyelerden kolayca ayırt edilebilen bir özelliğe sahiptir. Dış kabuğu pembedir ve bu kabuğunu soyup içinden çıkartılan taneleri pembe beyaz karışımlı renklerde olup, tüketilen asıl kısım bu taneleridir. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde çok fazla tercih edilmektedir. Serada yetiştirilmek şartı ile her mevsim ekilebilir. Normal toprakta yetiştirilecekse ilkbahar ayı beklenmelidir. Kışın bitkinin donma tehlikesi olduğu için normal alanlarda pek fazla kış mevsimi yaşamını sürdüremez. Yetiştirilmesi İyice havalandırılmış toprağın 5 cm altında olacak şekilde dikilir. Her 15 günde sıvı gübre verilirse bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanmış olur. Hasat zamanı ise ekim zamanına göre değişkenlik göstermektedir. Barbunya fasulye, Mayıs ve Haziran aylarında ekim yapılırsa Ağustos ve Eylül gibi toplanır. Eğer toprağın verimi ve iklim yapısı uygun ise genelde 3 ay içinde yetişir. Barbunya Fasulye Faydaları Vitamin deposu diyeceğimiz ve yaz kış sofralarımıza misafir olan bir baklagildir. Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K vitamini (K9 vitamini) bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir.
Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Fakat aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez, genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zehirlenmeye neden olabilir. |
Özenç
26 Temmuz 2024 CumaBarbunya fasulyenin faydalarını okurken, şeker hastaları için önerildiğini gördüm. Gerçekten şeker hastaları bu besini tüketirken herhangi bir riskle karşılaşır mı? Ayrıca, fasulyeyi maydanoz ile tüketmenin demir emilimini hızlandırdığı belirtilmiş. Bu kombini denemek için önerilen bir tarif var mı?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaÖzenç, şeker hastaları için barbunya fasulyesinin faydalı olabileceği doğrudur, çünkü düşük glisemik indekse sahiptir ve kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Ancak, her bireyin metabolizması farklı olduğu için, herhangi bir yeni besini diyete eklemeden önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışmakta fayda var.
Barbunya fasulyesini maydanoz ile tüketmek, demir emilimini arttırabilir. Önerilen basit bir tarif olarak, zeytinyağlı barbunya yaparken, piştikten sonra üzerine bolca ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Bu hem lezzetini arttırır hem de besin değerlerini destekler. Afiyet olsun!