Barbunya Fasulye Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir sebze olup dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş ve yaş olarak tüketilebilir. Bu yüzden yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan barbunya fasulye karbonhidrat ve protein yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Türk, Yunan, İtalya ve birçok dünya mutfaklarında kullanılan barbunya fasulye lezzeti ve görüntüsü ile diğer fasulyelerden kolayca ayırt edilebilen bir özelliğine sahiptir. Dış kabuğu pembedir ve bu kabuğunu soyup içinden çıkartılan taneleri pembe beyaz karışımlı renklerde olup tüketilen asıl kısım bu taneleridir. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde çok fazla tercih edilmektedir. Serada yetiştirilmek şartı ile her mevsim ekilebilir. Normal toprakta yetiştirilecekse ilkbahar ayı beklenmelidir. Kışın bitkinin donma tehlikesi olduğu için normal alanlarda pek fazla kış mevsimi yaşamını sürdüremez. İyice havalandırılmış toprağın 5 cm altında olacak şeklide dikilir. Her 15 günde sıvı gübre verilirse bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanmış olur. Hasat zamanı ise ekim zamanına göre değişkenlik göstermektedir. Barbunya Fasulye Mayıs, Haziranda ekim yapılırsa Ağustos Eylül gibi toplanır. Eğer toprağın verimi ve iklim yapısı uygun ise genelde 3 ay içinde yetişir.
Barbunya fasulye faydaları: Vitamin deposu diyeceğimiz ve yaz kış sofralarımıza misafir olan bir baklagillerden biridir. Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K9 vitamini bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir. - İçinde bulunan vitaminler sayesinde romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
- E vitamini ve çinko sayesinde cildin kusursuz gözükmesini sağlar.
- Tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
- Şeker hastaları için önerilir. Tedavide oldukça etkilidir.
- Bol posalı ve lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsak kanserlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Vücuda enerji verir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğu iyileştirici özelliği vardır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
- Çocuklarda kemik gelişimine önemli ölçüde destek sağlarken büyükler de kemik erimesine karşı tüketilmesi gereken muhteşem bir besin kaynağıdır.
- Kalp dostudur. Sinirleri yatıştırır. Kalp krizi geçirme riskini düşürür.
- Zehirlenme sonrası tüketilirse vücudun temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
- Böbrek sağlığı için çok etkilidir. Böbreklerdeki taşın ve kumun düşürülmesine yardımcı olur.
- Kötü kolesterolü engeller.
- Astım hastalığına iyi gelir.
- Çocukların gelişimine yardımcı olur.
- Maydanoz ile birlikte tüketildiğinde demir emilimini hızlandırır. Böylelikle kansızlığa da iyi gelmektedir.
- Mideyi korur, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Fakat aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde zehirlenmeye neden olabilir. Son Güncelleme : 21.11.2018 12:16:13 Barbunya Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Barbunya Fasulye" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Dondurulmuş Barbunya | Dondurulmuş Barbunya, taze barbunya temmuz ve ağustos ayında pazara çıkar. Yaz aylarında alacağınız taze barbunyayı dondurucuda saklayarak kışın tüketebilirsiniz. Dondurulmuş Barbunya Nasıl Yapılır? Almış olduğunuz taze barbunyaların içlerini ayıkla... |  | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği, barbunya fasulyeğiller ailesine üye olan hem yaşı hem de kurusu olan bir bakliyat türüdür. Her mevsim istenildiği zaman kuru barbunyayı bulabilirsiniz. Kuru barbunya yemeğini tencerede, güveçte, fırında yada düdüklüde ... |  | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi, Barbunya gövdesinin şekli itibarıyla fasulyeye benzeyen anadolu topraklarına özgü bir sebzedir. Baklagiller grubunda yer alan barbunya çok sayıda vitamin içerir. İçerisinde A, B1 ve B2 vitaminlerini barındıran barbunya pr... |  | Rüyada Barbunya Görmek | Rüyada Barbunya Görmek, rüya sahibi için hem mal hem de mülk edinmesine, iş hayatında çok kar getiren işler yapmasına ve çok büyük paralar kazanmasına delalet etmektedir. Rüyada barbunya görmek, rüya sahibinin şansının bütün hayatı boyunca devam etme... |  | Barbunya Yemeği Kaç Kalori | Barbunya Yemeği Kaç Kalori, Baklagiller familyasından olan barbunya yaz dönemlerinde sulanabilen her sahada yetişmektedir. Yazın oldukça tercih edilen çeşitli yemekler yapılabilen, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır.Ayrıca yazın hem fiyat olara... |  | Barbunya Yetiştiriciliği | Barbunya yetiştiriciliği, uygun iklim koşullarında yapılması ile beraber güzel sonuçlar elde edilen baklagiller arasında yer alır. Barbunya yetiştiriciliği için koşulların yanı sıra dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ile beraber daha kaliteli v... |  | Zeytinyağlı Barbunya Salatası | Zeytinyağlı Barbunya Salatası, barbunya yemeği ve mezesi dışında salatasını da hazırlamak mümkündür. Barbunya salatasının içerisine ilave edilen yeşillikler ile oldukça lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Ayrıca barbunya salatası özellikle diyet... |  | Barbunya Nasıl Dikilir | Barbunya Nasıl Dikilir, Barbunya yemeği yapılan Türkiye genelinde severek tüketilen baklagillerden fasulyenin kırmızı beyaz renkleri ve lezzetli bir bitki türüdür. Barbunya Dünyada en çok dikimi yapılan, Türkiye’de Marmara bölgesinde yetiştiricili... |  | Barbunya Meze | Barbunya Meze, gerek yazın taze barbunya gerekse kışın kuru veya konserve barbunya ile hazırlanabilen lezzetli bir meze çeşididir. Et yemeklerinin yanında servis edilebileceği gibi, tek başına öğün olarak zeytinyağlı şekli ile de hazırlamak mümkündür... |  | Barbunya Konservesi | Barbunya Konservesi; Sonbahar sezonu geldiğinde yaptığımız kışlık hazırlıkları arasında konservelikler de vardır. Bunlar kışın işimizi kolaylaştırır ve hazırda bulunurlar. Barbunya konservesi de bunlar arasındadır. Yazın pazardan alıp ayıklayın ve ko... |  | Barbunya Protein | Barbunya Protein, Barbunya, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez sebzesidir. Fasulye olarak ta adlandırılır. Dış kısmı kabuklu içi taneli, yenilebilen bir sebzedir. Dış kabuğu beyaz ve pembe renktedir, içi ise beyazdır. Barbunya yetiştirilirken genelde ... |  | Düdüklü Tencerede Barbunya | Düdüklü Tencerede Barbunya; Düdüklü tencere işlerimizi kolaylaştıran ve yemeğimizin daha çabuk pişmesini sağlayan hanimlara yardımcı bir gereçtir. Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi sert baklagiller içinse birebirdir. Şimdi bende sizlere düdükle de b... | | | Dondurulmuş Barbunya | | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği | | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi | | Rüyada Barbunya Görmek | | Barbunya Yemeği Kaç Kalori | | Barbunya Yetiştiriciliği | | Barbunya Fasulye | | Zeytinyağlı Barbunya Salatası | | Barbunya Nasıl Dikilir | | Barbunya Meze | | Barbunya Konservesi | | Barbunya Protein | | Düdüklü Tencerede Barbunya | | Barbunya Balığı | | Barbunya Çeşitleri | | Barbunya Pilaki Kalori | | Barbunya Nasıl Haşlanır | | Yeşil Barbunya | | Barbunya | | Etli Barbunya | | Barbunya Pilaki Konserve | | Taze Barbunya Salatası | | Barbunya Kalori | | Kıymalı Barbunya | | Beyaz Barbunya | | Güveçte Barbunya Tarifi | | Barbunya Kavurması | | Havuçlu Barbunya Tarifi | | Barbunya Faydaları | | Barbunya Piyaz | Popüler İçerik | Barbunya Balığı Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çen... | Barbunya Çeşitleri Barbunya çeşitleri; birçok gruba ayrılır. Özellikle kış aylarında soframızda bulundurduğumuz barbunya vitamin ve mineral açısından oldukça zengin oldu... | Barbunya Pilaki Kalori Barbunya pilaki kalori: Bir porsiyon (100 gram) kuru barbunya yaklaşık 333 (kcal) kaloridir. Kuru barbunya (B) gurubu vitaminleri açısından çok zengin... | Barbunya Nasıl Haşlanır Barbunya Nasıl Haşlanır, Barbunya halk arasında bilinen adı ile Ayşe kadın kuru fasulye çeşidin den olan ve taneleri kırmızı renkli olan benekli şekli... | Yeşil Barbunya Yeşil Barbunya, Yeşil barbunya fasulyenin bir çeşididir. İtalya'da geliştirilmiştir. Yeşil barbunya özellikle Türk, İtalyan, Yunan ve İspanyol mutfa... | Barbunya Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki çeşididir. Pembe ve beyaz dış kabuğu vardır. Ayın zamanda beyaz renkli iç taneleri yeşil fasulyelerd... | |