Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Barbunya Protein, Barbunya, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez sebzesidir. Fasulye olarak da adlandırılır. Dış kısmı kabuklu içi taneli, yenilebilen bir sebzedir. Dış kabuğu beyaz ve pembe renktedir, içi ise beyazdır. Barbunya yetiştirilirken genelde yanına kamış dikerler. Sarmaşık gibi uzayıp dolanan bir bitki olduğundan karışmasını bu şekilde önlemiş olurlar. Protein açısından oldukça zengindir. Bazı hastalar kırmızı et tüketemezler ve etten alacakları proteini, barbunya yiyerek karşılayabilirler.

Barbunya protein açısından et kadar değerlidir. İçeriğinde bulundurduğu vitamin, mineral ve lif açısından oldukça sağlıklıdır. Barbunyanın içerisinde bulundurduğu posa kansere karşı bir kalkandır. Kalp hastalarının da barbunyanın içeriğinde bulundurduğu besin değerlerinden kaynaklı yemeleri tavsiye edilir. Yaz aylarında yetişen bir sebzedir; fakat günümüz şartlarında kışında serada yetiştiğinden rahatlıkla tüketebiliriz. Yaz aylarında kışlık birçok sebze kurutulduğu gibi barbunya da ayıklanıp güneşte bir tepsi içerinde kurutulabilir. Kuruttuktan sonra cam kavanoz içerinde serin bir yerde muhafaza edilebilir. Bir başka saklama yöntemi ise barbunyaları ayıklayıp buz dolabı poşetine alıp difrize koymaktır. Bu yöntemde kışın yemek yapmadan birkaç saat öncesinde çıkarıp çözülmesini beklemek gerekir. Yarım kilo pişirdiğimiz barbunya içerisinde 5 gr yağ bulunur. İçerisinde ne kadar düşük yağ olduğunu buradan görebiliyoruz.

Barbunya yiyerek az yağla yüksek protein almış oluruz. Barbunya içerisinde birçok mineral bulundurur. Bunlardan bir tanesi demirdir. İçerisindeki demirden faydalanmak için barbunya ile C vitaminli besinlerde tüketmek gerekir. Barbunya ile portakal suyu tüketmenizi ya da barbunyayı pişirirken içerisine su yerine portakal suyu koymanızı kesinlikle tavsiye ederim. Hem C vitaminini bu şekilde karşılamış hem de muhteşem leziz bir tat elde etmiş olursunuz. Barbunyanın içerisinde bulunan bir bileşik kontrolsüz bölünmeye devam eden kanser hücrelerini durdurmaktadır. Böylelikle vücudumuzdaki yeni kanser oluşumlarına engel teşkil eder.

Barbunya besin değerleri; 500 gr barbunya içeriğinde 5 mg A vitamini, 120 mg sodyum, 715 mg kalsiyum, 81 mg demir, 124,5 g lif, 22,5 mg C vitamini ve 117,90 g protein bulundurur.

Barbunya Protein Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Güncel

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Kaç Kalori?

Barbunya Yemeği Kaç Kalori?

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir [...]

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası, Barbunya baklagiller familyasından oldukça severek yenilen bir lezzettir. Barbunyanın müthiş lezzeti ile damağa sunumunu eğer doğru bir şekilde yapar i[...]

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği; Barbunya Türk mutfağında sıkça yapılan oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Barbunya tam bir besin deposudur. Barbunya sıcak ya da soğuk olarak [...]

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır, Barbunya halk arasında bilinen adı ile Ayşe kadın kuru fasulye çeşidinden olan ve taneleri kırmızı renkli olan benekli şekli ile bilinen bitki[...]

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi, adı duyulunca herkese çok farklı gelebilir ya da adını duyar duymaz tadının kötü olabileceğini düşünebilir. Farklı tatlar ve lezzetler denemek her [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6