Haşlanmış BarbunyaBarbunya, fasulyeye benzeyen ve içinde taneler bulunan bir baklagildir. Dış görünümü kırmızı-beyaz ala bir renk taşırken, içindeki taneler de çift renkli veya tek renk olan kahverengimsi bir ton taşır. Ayıklanarak içinin taneleri kullanılan barbunya, mevsiminde sıkça tercih edilen bir besindir. Yemekleri etli veya zeytinyağlı olarak yapılır. Ayrıca barbunya piyazı olarak bilinen meze türü de oldukça popülerdir. Haşlanmış Barbunyanın Özellikleri Nelerdir?
Haşlanmış barbunya, diyetlerde de tüketilebilecek bir besindir. Haşlandığında suyunun süzülerek mutlaka değiştirilmesi gerekir. Haşlanmış barbunya, hazır gıda ürünleri arasında konserve olarak da yaygın bir şekilde bulunur. Haşlanmış Barbunya Nasıl Yapılır?Haşlanmış barbunyanın konserve halinin yapılışı için yaklaşık bir kilogram kadar kabuklu barbunya alınır ve ayıklanır. Ayrıca içerisine hazırlayacağımız bir litrelik kavanoz da ayarlanır. Konserve yapmak için gereken niteliklere sahip kapak ve uygun yapıda kavanozlar tercih edilmelidir. Temizlenen ve ayıklanan barbunyalar, her bir kilogram barbunya için yarım litre su ayarlanarak tencereye yerleştirilir ve kaynatılır. Yaklaşık dört dakika kadar sürecek kaynama işlemi barbunyaların haşlanması için yeterlidir. Yarı çiğ halde olan barbunyalar bir süzgeç yardımıyla suyundan ayrıldıktan sonra suyu ayrı bir kasede bekletilir. Barbunyalar hazırladığınız kavanoza direkt konularak üzerine haşlama işleminden kalan su ılıdıktan sonra ilave edilir. Her kavanozun ağzında bir parmak boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ardından hava almayacak şekilde kapakları kapatılarak, kavanozlar ters çevrilir ve kapaklar altta kalacak şekilde tencereye yerleştirilir. Tencere içerisine kavanozların boyunu bir parmak geçecek şekilde su eklenir ve kavanozlar ortalama bir saat kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittiğinde ise kavanozlar ters bir halde düz bir zemine yerleştirilir ve soğumaya bırakılır. Bu aşamada barbunya kavanozlarının üzerinin bir örtü ile bir gece bekletilmesi gerekir. Ertesi gün bekletilen kavanozların üzeri açılarak düz bir şekilde kapak yukarı gelecek şekilde çevrilir. Kavanoz kapakları içe doğru basık ve sızıntı yapmamış ise konserveleme işlemi başarı ile gerçekleştirilmiş olur. En son olarak da güneş görmeyen serin bir yerde veya buzdolabında muhafaza edilir. Afiyet olsun. |
Peki, barbunyaları haşlarken neden acı suyunu değiştirmemiz gerekiyor?
Cevap yazMerhaba Memduha Hanım,
Barbunyaları haşlarken acı suyunu değiştirmek, hem lezzet hem de sağlık açısından önemlidir. Barbunyaların içerdikleri bazı bileşenler haşlama esnasında suya çıkar ve bu su acı bir tat bırakabilir. Bu suyu değiştirerek daha tatlı ve lezzetli barbunyalar elde edersiniz. Ayrıca, bazı zararlı maddelerin de sudan uzaklaşması sağlanmış olur. Bu yüzden, barbunyaları haşlarken acı suyunu değiştirmek iyi bir uygulamadir.
Sevgiler,
Memduha Hanım