Barbunya Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki türüdür. Pembe ve beyaz dış kabuğa sahip olan bu bitkinin iç taneleri beyaz renklidir ve yeşil fasulyelerden kolayca ayırt edilebilir. Barbunya pilaki, Türk mutfağının en ünlü soğuk mezelerinden biridir. Kökeni Orta Amerika'ya dayanmakta olup, soğuğa karşı hassas bir bitkidir. Barbunya, Türkiye'de en çok İzmir, Çanakkale, Çorum, Antalya, Niğde, Manisa, Denizli, Samsun ve Eskişehir'de yetiştirilir. Dünyada ise Çin, Brezilya, ABD, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişmektedir. Barbunya, ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. 30°C üzerindeki sıcaklıklar ve 10°C altındaki sıcaklıklar üretim açısından elverişsizdir. Taşlı ve verimsiz topraklar haricinde hemen her toprakta yetişebilir. İyi verim alabilmek için toprağın pH değerinin ortalama 7-8 olması gerekmektedir. Yaz aylarında fazla suya ihtiyaç duyar. Kış ve sonbahar aylarında ise sera koşullarında yetiştirilebilir. Kabuklarından ayrılarak tüketilir ve yaz sebzeleri arasında yer alır. Kışın da tüketmek isterseniz, yazdan alıp kabuklarını ayıkladıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Kış aylarında çözdürdükten sonra ekstra bir işlem yapmadan kullanabilirsiniz. Kuru barbunya yemeği yapmak için kullanacağınız barbunyayı bir gece önceden ıslatmalısınız ve pişirmeden önce 15 dakika kaynatmalısınız. Bu işlem, barbunyanın B vitamini oranını düşürecektir. Ancak içindeki lektin maddesinin ayrışması için bu işlem gereklidir. Lektin, alerjen bir madde olduğu için alerji yapabilir ve mide ağrısı olanlar için sorun teşkil edebilir. Barbunya pişirilirken içerisine patates ilave etmek çabuk ekşimesine neden olabilir. Bir yemek kaşığı şeker ilave edilebilir. Barbunyaya iki yarım sarımsak ilave edebilirsiniz. Barbunyaya limon ayrı olarak verilmelidir. Yemek yaparken atacağınız limon, çabuk bozulmasına neden olabilir. Barbunya yemekleri hazır konserveler şeklinde de temin edilebilmektedir. Barbunya Besin Değerleri (100 gr)
Barbunya Faydaları Nelerdir?
|
Vasfi
23 Temmuz 2024 SalıBarbunya pilaki yapmak için barbunyayı önceden ıslatmak zorunda mıyım? Önceden kaynatmak barbunyanın besin değerlerini etkiler mi?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıVasfi, barbunya pilaki yaparken barbunyaları önceden ıslatmanı tavsiye ederim. Bu, pişirme süresini kısaltır ve barbunyaların daha eşit şekilde pişmesini sağlar. Önceden kaynatmak ise besin değerlerini bir miktar etkileyebilir, fakat bu kayıp çok büyük olmaz. Özellikle protein ve lif içeriği açısından önemli bir fark yaratmaz. Bu nedenle, hem zamandan kazanmak hem de yemeğin lezzetini artırmak için barbunyaları önceden ıslatmak ve kaynatmak iyi bir yöntemdir. Afiyet olsun!