Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya

Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki türüdür. Pembe ve beyaz dış kabuğa sahip olan bu bitkinin iç taneleri beyaz renklidir ve yeşil fasulyelerden kolayca ayırt edilebilir. Barbunya pilaki, Türk mutfağının en ünlü soğuk mezelerinden biridir. Kökeni Orta Amerika'ya dayanmakta olup, soğuğa karşı hassas bir bitkidir.

Barbunya, Türkiye'de en çok İzmir, Çanakkale, Çorum, Antalya, Niğde, Manisa, Denizli, Samsun ve Eskişehir'de yetiştirilir. Dünyada ise Çin, Brezilya, ABD, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişmektedir. Barbunya, ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. 30°C üzerindeki sıcaklıklar ve 10°C altındaki sıcaklıklar üretim açısından elverişsizdir. Taşlı ve verimsiz topraklar haricinde hemen her toprakta yetişebilir. İyi verim alabilmek için toprağın pH değerinin ortalama 7-8 olması gerekmektedir. Yaz aylarında fazla suya ihtiyaç duyar. Kış ve sonbahar aylarında ise sera koşullarında yetiştirilebilir. Kabuklarından ayrılarak tüketilir ve yaz sebzeleri arasında yer alır. Kışın da tüketmek isterseniz, yazdan alıp kabuklarını ayıkladıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Kış aylarında çözdürdükten sonra ekstra bir işlem yapmadan kullanabilirsiniz.

Kuru barbunya yemeği yapmak için kullanacağınız barbunyayı bir gece önceden ıslatmalısınız ve pişirmeden önce 15 dakika kaynatmalısınız. Bu işlem, barbunyanın B vitamini oranını düşürecektir. Ancak içindeki lektin maddesinin ayrışması için bu işlem gereklidir. Lektin, alerjen bir madde olduğu için alerji yapabilir ve mide ağrısı olanlar için sorun teşkil edebilir. Barbunya pişirilirken içerisine patates ilave etmek çabuk ekşimesine neden olabilir. Bir yemek kaşığı şeker ilave edilebilir. Barbunyaya iki yarım sarımsak ilave edebilirsiniz. Barbunyaya limon ayrı olarak verilmelidir. Yemek yaparken atacağınız limon, çabuk bozulmasına neden olabilir. Barbunya yemekleri hazır konserveler şeklinde de temin edilebilmektedir.

Barbunya Besin Değerleri (100 gr)

  • 335 kalori
  • 1.5 gr yağ
  • 1.300 mg potasyum
  • 60 gr karbonhidrat
  • 23 gr protein
  • 127 mg kalsiyum
  • 156 mg magnezyum
  • 5 mg demir

Barbunya Faydaları Nelerdir?

  • Vücutta şeker oranını dengelediği için, şeker hastalığı olanlar için çok faydalıdır.
  • Siyatik ve romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Böbrekte bulunan kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olduğu için, böbrek sağlığı için çok önemlidir.
  • Barbunya, vücut direncini artırdığı için uzun süre enerji ve zindelik verir.
  • Kronik yorgunluğun giderilmesini sağlar. Ağır işlerde çalışanlar düzenli olarak barbunya tüketirlerse daha verimli çalışırlar.
  • Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak, çarpıntının giderilmesine yardımcı olur.
  • Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Barbunya, kemik sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yaşlılar için mükemmel bir besindir. Yaşlılarda kemik erimesine karşı destek olan bir besindir.
  • İçeriğindeki yüksek magnezyum ve potasyum oranı sayesinde, kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğindeki zengin protein, lifler ve diğer besin maddeleri ile hücrelerin kendini yenileme sürecini hızlandırır.
  • Barbunya, demir yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Kansızlık sorunu olanların düzenli barbunya tüketmesi, tedavi sürecini desteklemektedir. Barbunya ile C vitamini yüksek besinler tüketmek, içeriğindeki demirden maksimum oranda fayda sağlamaya yardımcı olur.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve içeriğindeki folik asit sayesinde kolesterol seviyesini düzenler.
  • Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu ve gelişimini engellemeye yardımcı olur.
  • İçeriğindeki yüksek çinko sayesinde cilt lekelerinin oluşmasını engeller. Cilt daha canlı ve pürüzsüz görünür. Çinko aynı zamanda sağlıklı saçlar ve tırnaklar için de önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vasfi

23 Temmuz 2024 Salı

Barbunya pilaki yapmak için barbunyayı önceden ıslatmak zorunda mıyım? Önceden kaynatmak barbunyanın besin değerlerini etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Vasfi, barbunya pilaki yaparken barbunyaları önceden ıslatmanı tavsiye ederim. Bu, pişirme süresini kısaltır ve barbunyaların daha eşit şekilde pişmesini sağlar. Önceden kaynatmak ise besin değerlerini bir miktar etkileyebilir, fakat bu kayıp çok büyük olmaz. Özellikle protein ve lif içeriği açısından önemli bir fark yaratmaz. Bu nedenle, hem zamandan kazanmak hem de yemeğin lezzetini artırmak için barbunyaları önceden ıslatmak ve kaynatmak iyi bir yöntemdir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Pilaki Konserve

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Yemeği Yapılışı

Güncel

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri