Barbunya Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki çeşididir. Pembe ve beyaz dış kabuğu vardır. Ayın zamanda beyaz renkli iç taneleri yeşil fasulyelerden ayrılmasını sağlar. Barbunya pilaki Türk mutfağının en ünlü soğuk mezelerinden biridir. Kökeni Orta Amerika’ya dayanmaktadır. Soğuğa karşı hassas bir bitkidir . Barbunya Türkiye'de en ok İzmir, Çanakkale, Çorum, Antalya, Niğde, Manisa, Denizli, Samsun ve Eskişehir'de yetiştirilir. Dünyada ise Çin, Brezilya, Abd, Meksika ve Hindistan'da yetişir. Barbunya ilkbahar ve yaz aylarında yetişmektedir. 30°c üzerindeki sıcaklık ve 10°C altındaki sıcaklık üretim açısından elverişsizdir. Taşlı ve verimsiz topraklar haricinde her toprakta yetişir. İyi verim alabilmek için toprağın Ph değerinin ortalama 7-8 olması gerekir. Yaz aylarında çok fazla su ihtiyacı olmaktadır. Kış ve sonbahar zamanında sera alanlarında yetiştirilebilir. Kabuklarından ayrılarak tüketilir. Yaz sebzeleri içerisinde yer almaktadır. Kışın da tüketmek isterseniz yazdan alıp, kabuklarını ayıkladıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Kış aylarında çözdürdükten sonra artı bir işlem yapmadan kullanırsınız. Kuru barbunya yemeği yapmak için kullanacağınız barbunyayı bir gece önceden ıslatmalısınız ve pişirmeden önce 15 dakika kaynatmalısınız. Bu işlem barbunyanın B vitamini oranını düşürecektir. Fakat içerisindeki lektin maddesinin ayrışması için bu işlemi yapmak gerekmektedir. Lektin, Alerjen bir madde olduğu için alerji yapabilir. Mide ağrısı olanlar için sorun teşkil edebilir. Barbunya pişirilirken içerisine patates ilave etmek çabuk ekşimesine neden olabilir. Bir yemek kaşığı şeker ilave edilebilir. Barbunyaya 2 yarım sarımsak ilave edebilirsiniz. Barbunyaya limon ayrı olarak verilmelidir. Yemek yaparken atacağınız limon çabuk bozulmasına neden olabilecektir. Barbunya yemekleri hazır konserveler şeklinde de temin edilebilmektedir. Barbunya besin değerleri (100 gr) - 335 kalori
- 1.5 gr yağ
- 1.300 mg potasyum
- 60 gr karbonhidrat
- 23 gr protein
- 127 mg kalsiyum
- 156 mg magnezyum
- 5 mg demir.
Barbunya faydaları - Vücutta şeker oranını dengelediği için, şeker hastalığı olanlar için çok faydalıdır.
- Siyatik ve romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Böbrekte bulunan kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olduğu için, böbrek sağlığı için çok önemlidir.
- Barbunya vücut direncini artırdığı için uzun süren enerji ve zindelik verir.
- Kronik yorgunluğun giderilmesini sağlar. Ağır işlerde çalışanlar düzenli olarak barbunya tüketirlerse daha verimli çalışırlar.
- Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak, çarpıntının giderilmesine yardımcı olur.
- Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Barbunya kemik sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yaşlılar için mükemmel bir besindir. Yaşlılarda kemik erimesine karşı destek olan bir besindir.
- İçeriğindeki yüksek magnezyum ve potasyum oranı sayesinde, kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- İçeriğindeki zengin protein, lifler ve diğer besin maddeleri ile hücrelerin kendini yenileme sürecini hızlandırır.
- Barbunya, demir yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Kansızlık sorunu olanların düzenli barbunya tüketmesi, tedavi sürecini desteklemektedir. Barbunya ile birlikte C vitamini yüksek besinler tüketmek, içeriğindeki demirden maksimum oranda fayda sağlamaya yardımcı olur.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve içeriğindeki folik asit sayesinde kolesterol seviyesini düzenler.
- Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemini düzgün çalışmasını sağlar.
- Kanser hücrelerinin oluşumunu ve gelişimini engellemeye yardımcı olur.
- İçeriğindeki yüksek çinko sayesinde cilt lekelerinin oluşmasını engeller. Cilt daha canlı ve pürüzsüz görünür. Çinko aynı zamanda sağlıklı saçlar ve tırnaklar içinde önemlidir.
Son Güncelleme : 15.11.2018 01:22:59 Barbunya ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Barbunya" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Dondurulmuş Barbunya | Dondurulmuş Barbunya, taze barbunya temmuz ve ağustos ayında pazara çıkar. Yaz aylarında alacağınız taze barbunyayı dondurucuda saklayarak kışın tüketebilirsiniz. Dondurulmuş Barbunya Nasıl Yapılır? Almış olduğunuz taze barbunyaların içlerini ayıkla... |  | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği, barbunya fasulyeğiller ailesine üye olan hem yaşı hem de kurusu olan bir bakliyat türüdür. Her mevsim istenildiği zaman kuru barbunyayı bulabilirsiniz. Kuru barbunya yemeğini tencerede, güveçte, fırında yada düdüklüde ... |  | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi, Barbunya gövdesinin şekli itibarıyla fasulyeye benzeyen anadolu topraklarına özgü bir sebzedir. Baklagiller grubunda yer alan barbunya çok sayıda vitamin içerir. İçerisinde A, B1 ve B2 vitaminlerini barındıran barbunya pr... |  | Rüyada Barbunya Görmek | Rüyada Barbunya Görmek, rüya sahibi için hem mal hem de mülk edinmesine, iş hayatında çok kar getiren işler yapmasına ve çok büyük paralar kazanmasına delalet etmektedir. Rüyada barbunya görmek, rüya sahibinin şansının bütün hayatı boyunca devam etme... |  | Barbunya Yemeği Kaç Kalori | Barbunya Yemeği Kaç Kalori, Baklagiller familyasından olan barbunya yaz dönemlerinde sulanabilen her sahada yetişmektedir. Yazın oldukça tercih edilen çeşitli yemekler yapılabilen, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır.Ayrıca yazın hem fiyat olara... |  | Barbunya Yetiştiriciliği | Barbunya yetiştiriciliği, uygun iklim koşullarında yapılması ile beraber güzel sonuçlar elde edilen baklagiller arasında yer alır. Barbunya yetiştiriciliği için koşulların yanı sıra dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ile beraber daha kaliteli v... |  | Barbunya Fasulye | Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir sebze olup dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş ve yaş o... |  | Zeytinyağlı Barbunya Salatası | Zeytinyağlı Barbunya Salatası, barbunya yemeği ve mezesi dışında salatasını da hazırlamak mümkündür. Barbunya salatasının içerisine ilave edilen yeşillikler ile oldukça lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Ayrıca barbunya salatası özellikle diyet... |  | Barbunya Nasıl Dikilir | Barbunya Nasıl Dikilir, Barbunya yemeği yapılan Türkiye genelinde severek tüketilen baklagillerden fasulyenin kırmızı beyaz renkleri ve lezzetli bir bitki türüdür. Barbunya Dünyada en çok dikimi yapılan, Türkiye’de Marmara bölgesinde yetiştiricili... |  | Barbunya Meze | Barbunya Meze, gerek yazın taze barbunya gerekse kışın kuru veya konserve barbunya ile hazırlanabilen lezzetli bir meze çeşididir. Et yemeklerinin yanında servis edilebileceği gibi, tek başına öğün olarak zeytinyağlı şekli ile de hazırlamak mümkündür... |  | Barbunya Konservesi | Barbunya Konservesi; Sonbahar sezonu geldiğinde yaptığımız kışlık hazırlıkları arasında konservelikler de vardır. Bunlar kışın işimizi kolaylaştırır ve hazırda bulunurlar. Barbunya konservesi de bunlar arasındadır. Yazın pazardan alıp ayıklayın ve ko... |  | Barbunya Protein | Barbunya Protein, Barbunya, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez sebzesidir. Fasulye olarak ta adlandırılır. Dış kısmı kabuklu içi taneli, yenilebilen bir sebzedir. Dış kabuğu beyaz ve pembe renktedir, içi ise beyazdır. Barbunya yetiştirilirken genelde ... | | | Dondurulmuş Barbunya | | Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği | | Sulu Barbunya Yemeği Tarifi | | Rüyada Barbunya Görmek | | Barbunya Yemeği Kaç Kalori | | Barbunya Yetiştiriciliği | | Barbunya Fasulye | | Zeytinyağlı Barbunya Salatası | | Barbunya Nasıl Dikilir | | Barbunya Meze | | Barbunya Konservesi | | Barbunya Protein | | Düdüklü Tencerede Barbunya | | Barbunya Balığı | | Barbunya Çeşitleri | | Barbunya Pilaki Kalori | | Barbunya Nasıl Haşlanır | | Yeşil Barbunya | | Barbunya | | Etli Barbunya | | Barbunya Pilaki Konserve | | Taze Barbunya Salatası | | Barbunya Kalori | | Kıymalı Barbunya | | Beyaz Barbunya | | Güveçte Barbunya Tarifi | | Barbunya Kavurması | | Havuçlu Barbunya Tarifi | | Barbunya Faydaları | | Barbunya Piyaz | Popüler İçerik | Düdüklü Tencerede Barbunya Düdüklü Tencerede Barbunya; Düdüklü tencere işlerimizi kolaylaştıran ve yemeğimizin daha çabuk pişmesini sağlayan hanimlara yardımcı bir gereçtir. Kur... | Barbunya Balığı Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çen... | Barbunya Çeşitleri Barbunya çeşitleri; birçok gruba ayrılır. Özellikle kış aylarında soframızda bulundurduğumuz barbunya vitamin ve mineral açısından oldukça zengin oldu... | Barbunya Pilaki Kalori Barbunya pilaki kalori: Bir porsiyon (100 gram) kuru barbunya yaklaşık 333 (kcal) kaloridir. Kuru barbunya (B) gurubu vitaminleri açısından çok zengin... | Barbunya Nasıl Haşlanır Barbunya Nasıl Haşlanır, Barbunya halk arasında bilinen adı ile Ayşe kadın kuru fasulye çeşidin den olan ve taneleri kırmızı renkli olan benekli şekli... | Yeşil Barbunya Yeşil Barbunya, Yeşil barbunya fasulyenin bir çeşididir. İtalya'da geliştirilmiştir. Yeşil barbunya özellikle Türk, İtalyan, Yunan ve İspanyol mutfa... | Etli Barbunya Etli barbunya, sevilen yemek tariflerinden biridir. Akşam yemeklerinde pilav makarna yanına oldukça yakışan yemek tariflerinden biridir. Barbunya hem ... | |