Barbunya Yetiştiriciliği
24 Temmuz 2024

Barbunya Yetiştiriciliği


Barbunya yetiştiriciliği, uygun iklim koşulları altında yapıldığında oldukça verimli sonuçlar alınabilen baklagiller arasında yer alır. Barbunya, Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilir ve dünya genelinde en çok yetiştirilen baklagiller arasında bulunur. Dengeli ve sağlıklı beslenme için önemli bir yer tutan barbunya, karbonhidrat ve protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği proteinler sayesinde tok tutar ve kan şekerini dengeler. Zeytinyağlı olarak tüketilmesi ise oldukça sağlıklıdır.

Barbunya Yetiştiriciliğinde Ekim

Barbunya yetiştiriciliğinde ekim yapılması için tohumun dikkatli seçilmesi gerekir. Kaliteli ve iri tohumların tercih edilmesi, alınacak hasatta büyük önem taşır. Ayrıca, ekim yapılacak toprağın dikkatle incelenmesi gereklidir. Kapalı bir alanda barbunya yetiştiriciliği yapılacaksa her mevsimde barbunya tohumu ekilebilir. Ancak soğuk bölgelerde barbunya yetiştiriciliği yapılacaksa, don tehlikesine karşı korunmak için ilkbaharın başlarında barbunya tohumunun ekilmesi gerekir. Böylelikle barbunya fidesinin soğuktan etkilenmemesi sağlanır. Don olayı bulunan bölgelerde bitkinin soğuk alması kaçınılmaz olur.

Barbunya Tohumunun Çimlendirilmesi

Barbunya tohumu ekilmeden önce toprağın havalandırılması ve yeterli nem oranına sahip olması sağlanarak barbunyanın çimlenmesi için gerekli ortam hazırlanır. Barbunya tohumları, toprak havalandırıldıktan sonra 5 santim derinlikte sıralar halinde ekilerek üzerine toprak atılır. Barbunya çıkana kadar toprağın nemli olması gerekir. Toprak kuruduğu zaman sulanması gereklidir. Barbunyalar çimlendiğinde gübre takviyesi yapılarak barbunyanın daha sağlıklı çıkması sağlanır. Böylelikle ürünün miktarı ve kalitesi artırılır. Barbunya çimlendikten sonra ürün toplanmaya başlayana kadar toprağın nem oranına dikkat ederek sulamanın yapılması sağlanır. Dikim sonrasında fide çıktığı zaman üç sefer belirli aralıklarla toprağın çapalanması, barbunyanın daha yumuşak toprakta büyütülmesini sağlar. Bu süre içerisinde toprakta bulunan zararlı otların temizlenmesi, barbunyanın daha kolay büyümesini sağlar. Böylece barbunya yetiştiriciliğinde daha kaliteli ürün elde edilmesi mümkün olur.

Barbunya Yetiştiriciliğinde Hasat

Barbunya yetiştiriciliğinde gerekli hasadın yapılması, barbunyanın ekildiği tarihe göre değişiklik gösterir. İlkbaharın başlarında ekilmiş olan barbunyanın Ağustos gibi hasat edilmeye başlanması beklenir. Sonbahara kadar barbunya bitkisinden hasat alınırken, barbunyanın dikilmesi ile 3 ay sonra gerekli hasadın alınmaya başlanması amaçlanır. Üç ay süre zarfında gerekli bakımların ardından kaliteli barbunya toplanmaya başlanır. Ancak ekilmiş olan barbunyanın iklim koşullarına göre hasatta değişiklik olması beklenir. Barbunya hasadında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ise çıkan barbunyanın zamanında toplanmasıdır. Barbunyanın sık sık toplanması, barbunya bitkisinin daha fazla ürün vermesini sağlar. Sık toplanan barbunyanın sürekli yeni barbunyalar çıkardığı gözlenir. Ayrıca barbunya hasadında kullanılan tohumun da büyük etkisi vardır. Çeşitli cinsleri bulunan barbunyanın, tarla için olan ve yumuşak toprak için olan tohumlarının ekilecek alana göre tercih edilmesi hasat için oldukça önemlidir. Gerekli bakımları yapıldıktan sonra düzenli toplanarak yüksek oranda barbunya elde edilmesi mümkündür. Bir sonraki yıl tekrar barbunya ekimi yapılacak ise, barbunya bitkisinde bulunan en büyük ve en iri olan barbunyanın toplanmayarak bir sonraki yıl tohum olarak kullanılması için bekletilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ergener

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Barbunya yetiştiriciliği yapmak için en uygun iklim koşulları nelerdir? Don olayının sık yaşandığı bölgelerde barbunya yetiştiriciliği mümkün mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ergener,

Barbunya yetiştiriciliği için en uygun iklim koşulları, sıcak ve nemli ortamlardır. Barbunya, don olayına karşı hassas bir bitkidir. Bu nedenle, don olayının sık yaşandığı bölgelerde barbunya yetiştirmek zor olabilir. İdeal olarak, ılıman iklimlerde ve don riskinin az olduğu alanlarda yetiştirilmelidir. Eğer don riski olan bir bölgede yetiştiricilik yapmayı düşünüyorsanız, sera kullanarak veya don olaylarının az olduğu dönemlerde ekim yaparak bu riski azaltabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Pilaki Konserve

Güncel

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Yemeği Yapılışı

Etli Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri