Dondurulmuş BarbunyaDondurulmuş barbunya, taze barbunyanın yaz aylarında saklanarak kışın tüketilmesi için mükemmel bir yöntemdir. Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında yerini alan taze barbunyayı dondurarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Barbunyayı Dondurucuda Saklama YöntemleriTaze barbunyaları aldıktan sonra ilk olarak içlerini ayıklamalısınız. Ayıkladığınız barbunyaları buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Alternatif olarak, barbunyaları hafifçe haşlayıp kara suyunu döktükten sonra soğuk suda şoklama yaparak da muhafaza edebilirsiniz. Eğer barbunyaları dondurucuya koymadan önce yıkamak istiyorsanız, yıkadıktan sonra temiz bir havluyla iyice kurulayarak poşetlere koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Poşetlerinizi tek kullanımlık porsiyonlar halinde ayarlarsanız, kış döneminde veya kullanmak istediğinizde işinizi kolaylaştıracaktır. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlayarak dondurucuda bulunan diğer yiyeceklerin kokularının birbirine karışmasını önleyebilirsiniz. Uzmanlar, dondurulmuş barbunyanın derin dondurucuda bekleme süresini 8 ay ile 1 yıl arasında belirtmektedir. Dondurulmuş Barbunya İçin Gerekli Malzemeler
Dondurulmuş Barbunya Nasıl Yapılır?Tencereye zeytinyağını koyun. Kuru soğanları küp küp doğradıktan sonra tencereye ekleyin. Aynı şekilde kırmızı biberi de ince ince doğrayarak soğanlarla birlikte kavurun. Soğan ve biber biraz kavrulduktan sonra dondurulmuş barbunyayı soğuk sudan geçirip tencereye ekleyin ve rengi hafif sararıncaya kadar kavurun. Bu arada domatesleri küp küp doğrayın ve hafif sararmış barbunyaların üzerine ekleyin. Üzerine bol su, tuz, pul biber, karabiber ve toz şeker ekleyip barbunyaları pişirin. Yemek kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişirme süresi yaklaşık 50-60 dakikadır. Yemek piştikten sonra tabaklara alıp limon sıkarak ve maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis yapabilirsiniz. Dondurulmuş Barbunya İçin Alternatif Pişirme YöntemiDondurulmuş barbunya yemeğini yaparken, önceden haşlayıp kara suyunu süzdükten sonra yukarıdaki tarife uyarak yaklaşık 20-25 dakika pişirerek de servis yapabilirsiniz. Dondurulmuş barbunyaları dondurucudan çıkarıp çözülmesini beklerseniz barbunyalar kararır. Bu nedenle dondurucudan çıkardıktan sonra ya haşlayarak suyunu süzdükten sonra yapabilirsiniz ya da vitamini kaybolmasın istiyorsanız doğrudan yukarıdaki tarife uygun şekilde pişirebilirsiniz. |
Dondurulmuş barbunya yaparken dondurucudan çıkardığım barbunyaları önce haşlamam mı gerekir, yoksa doğrudan tencereye ekleyebilir miyim?
Cevap yazMerhaba Abuzer,
Dondurulmuş Barbunya Kullanımı:
Dondurulmuş barbunyaları kullanmadan önce haşlamanıza gerek yoktur. Dondurucudan çıkardığınız barbunyaları doğrudan tencereye ekleyebilirsiniz. Ancak, barbunyaların daha yumuşak ve lezzetli olması için tencereye ekledikten sonra kısa bir süre haşlamanız faydalı olabilir. Bu sayede barbunyalar hem daha hızlı pişer hem de yemeğiniz daha lezzetli olur.
Kolay gelsin!