Barbunya Tarifi DüdüklüdeÖzellikle baklagiller ailesine üye olan tüm kuru ürünleri düdüklüde pişirmek, hem zamandan tasarruf etmenin hem de lezzetli bir yemek yapmanın en iyi yöntemlerinden biridir. Çünkü kuru malzemeleri normal tencerede pişirdiğinizde daha uzun sürede piştikleri için yemeğin su kıvamı azalır ve yeniden su eklemek zorunda kalırsınız. Bu da yemeğin kendi koyuluğunu yitirmesine neden olur. Barbunyayı düdüklü tencerede ister etli, ister kıymalı, ister sebzeli, isterseniz de zeytinyağlı olarak pişirebilirsiniz. Barbunya yemeğinin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, tüm malzemeleri ölçüsünde koymak ilk şarttır. Eğer doğru bir yol izleyerek barbunya yemeğinin iç malzemesini hazırlayıp doğru pişirme tekniği kullanırsanız, ağızda dağılan mükemmel bir lezzette barbunya yemeği pişirebilirsiniz. Barbunya Tarifi Düdüklüde Gerekli Olan Malzemeler
Barbunya Tarifi Düdüklüde Nasıl Yapılır?Öncelikle taze barbunyayı kabuklarından ayıklayıp bol su ile elimizle alt üst ederek yıkayalım ve suyunu süzmesi için süzgece alalım. Diğer tarafta düdüklü tencerenin içerisine sızma zeytinyağını döküp ocağın altını açalım. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyup zar büyüklüğünde doğrayıp düdüklü tencereye ilave edelim. Kuru soğandan sonra suyunu süzmüş olan barbunyayı ekleyelim. Ardından domates, havuç ve kırmızı biberi yıkayıp, kesme tahtasında domatesleri ve biberi küp şeklinde, havucu da ince halkalar şeklinde keserek hazırlayalım. Doğradığımız tüm malzemeleri düdüklü tencereye ilave edelim. Daha sonra sarımsakları soyup ortadan birkaç parçaya keserek malzemelerin içine katalım. Bütün zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi içine bir tane kesme şekeri ilave edelim. Domates salçasını, biber salçasını, tuzunu ve en son kaynamış sıcak suyunu ekledikten sonra kaşık yardımı ile tüm malzemeleri alt üst edip karıştıralım. Ardından düdüklü tencerenin kapağını kapatalım. Ocağın altını yakıp düdüklüyü ocağın üzerine koyalım. Bu arada herkesin evindeki düdüklü tencere modeli farklı olduğu için, tepesinde düdüğü olanlar kaynadıktan sonra düdüğünü indirip fıs sesi geldikten sonra ocağın altını kısmalıdır. Eğer yeni model düdüklü tencere ise, ok işareti yönünde kapağın üzerine bastırarak kapatın. Sonra da düdüklü tencerenin sap kısmındaki düğmeyi ileriye doğru iterek kilitlenmesini sağlayın. Bütün işlem bittikten sonra kaynayınca tek çizgi arkasından ikinci çizgi çıktığında düdüklüde barbunya yemeğiniz pişmiş demektir. Düdüklünün buharı elinizi yakmasın diye mutlaka suyun altına tutun yoksa düdüklü patlayabilir. Barbunya yemeği piştikten sonra sıcağa dayanıklı bir kabın içerisine alalım. Barbunya yemeği dinlendikten sonra üzerine küçük küçük doğranmış maydanozlar serpin ve servise hazır hale getirin. Afiyet olsun. |
Barbunya yemeğini düdüklüde pişirmek gerçekten pratik ve lezzetli bir yöntem. Sizce düdüklü tencere kullanmanın en büyük avantajı nedir? Kendi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz, yemeğin lezzetini artırmak için kullandığınız özel bir malzeme ya da yöntem var mı?
Cevap yazDüdüklü Tencere Kullanmanın Avantajları
Efecan, düdüklü tencere kullanmanın en büyük avantajı, yemeklerin daha kısa sürede pişmesi ve bu sayede besin değerlerinin korunmasıdır. Sıkı kapaklı yapısı sayesinde buharı içeride tutarak, yemeklerin daha az su ile daha yoğun bir lezzetle pişmesini sağlar. Özellikle barbunya gibi baklagillerin pişirme süresi düdüklü tencerede önemli ölçüde kısalır, bu da hem zamandan tasarruf hem de enerji verimliliği sağlar.
Lezzeti Artırma Yöntemleri
Kendi deneyimlerime gelecek olursak, düdüklü tencere ile pişirdiğim barbunyada genellikle biraz defne yaprağı ve zeytinyağı ekliyorum. Bu malzemeler, yemeğin lezzetini zenginleştiriyor. Ayrıca, pişirme süresinin sonunda biraz limon suyu eklemek de yemeğe ferah bir tat katıyor. Denemenizi öneririm!