Barbunya Balığı: Barbunya balığı, Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık bir yapıya sahip olup, vücudu pembe veya kırmızı renkte ve pullarla kaplıdır. Alt çeneden doğru uzanan iki bıyığa sahip olan bu balığın alt çenesinde dişleri bulunmamaktadır. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar ve çoğunlukla kıyıya yakın yerlerde bulunurlar. Boyları 17 cm'den başlayıp, 40 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Ortalama olarak bakıldığında ağırlıkları genelde 50-75 gram arasında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşarlar ve Ege ile Akdeniz'de bol miktarda bulunurlar. Balık larvası ve denizde bulunan bitkisel döküntülerle beslenirler. Bir yaşından sonra üremeye başlarlar ve dişi barbunya balıklarının erkek barbunya balıklarına göre yaşam süreleri daha uzundur. Türkiye'de yılda yaklaşık 3-5 ton arasında avlanmaktadır. Barbunya balığının ekonomik değeri diğer balıklara göre daha yüksektir ve bağımlılık yaratabilecek kadar lezzetli bir tada sahiptir. Barbunya Balığının Besin Değerleri:
Barbunya Balığının Faydaları:
Barbunya Balığı Nasıl Pişirilir? Barbunya balığı, tavada, fırında, buğulama, ızgara ve güveç şeklinde pişirilebilir. Ayrıca, çeşitli dünya mutfaklarında kağıtta sebzeli pişirme yöntemi de kullanılmaktadır. Bu pişirme yöntemleri balığın lezzetini korumasına ve besin değerlerini muhafaza etmesine yardımcı olur. |