Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri

Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çeneden doğru uzanan iki bıyığa sahip, alt çenesinde dişleri olmayan bir yapıya sahiptir. Genelde sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Çoğunluklar kıyıya yakın yerlerde olurlar. Boyları 17 cm'den başlayıp, 40 cm'ye kadar olabilmektedir. Ortalama olarak bakılacak olursa ağırlıkları genelde 50-75 gram arasında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşarlar. Ege ve Akdeniz'de bol miktarda bulunmaktadır. Balık larvası ve denizde bulunan bitkisel döküntüler ile beslenmektedirler. Bir yaşından sonra üremeye başlarlar dişi barbunya balıklarının, erkek barbunya balıklarına göre yaşama süreleri çok daha uzundur. Türkiye'de yaklaşık yılda 3-5 ton arasında avlanılmaktadır. Barbunya balığının ekonomik değeri diğer balıklara göre daha yüksektir. Bağımlılık yaratabilecek kadar lezzetli bir tada sahiptir.


Barbunya balığı besin değerleri nelerdir?

  • A, B1, B2, B12, C ve E vitaminlerine sahiptir.
  • Bol miktarda omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine sahiptir.
  • Zengin bir protein kaynağıdır
  • Mineral açısında çok zengindir.
  • Yüksek oranda selenyum ve fosfor içermektedir.
  • Magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, bakır gibi minerallerde bol miktarda bulunmaktadır.

Barbunya balığı faydaları nelerdir?

  • Günümüzde çok fazla şeklide rastladığımız şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Küçük çocuklarda ve özellikle anne karnında bebeğin beyin ve göz gelişiminde önemli etkileri bulunmaktadır.
  • Sürekli tüketildiği taktirde içinde bulunan omega 3 ve omega 6 sayesinde 7'den 70'e herkesin göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Bol miktarda içerdiği mineraller sayesinde vücuda zindelik ve enerji verir.
  • İçinde bulunan selenyum vücudun toksinlerden arınıp temizlenmesine yardımcı olur ve ayrıca selenyum kansere karşı büyük bir koruyucu konumundadır.
  • Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
  • İçindeki kalsiyum sayesinde kemikler için çok faydalıdır.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre balık tüketen kişilerde astım hastalığına yakalan riskinin çok az olduğu görülmüştür.
  • Cildi genç tutar, kırışıklık etkileri diğer insanlara göre daha geç görülür.
  • İçinde bulunan yağ asitleri sayesinde beyindeki sinir hücrelerinin gelişmesini sağlar ve çağımızın hastalığı bunaklık ve Alzheimer riskinin oldukça düşük olmasını sağlar.
  • Birçok hastalık riskinin oluşmasını engeller. Vücut direncini yükseltir.
  • Asabiyet, depresyon gibi ruhsal hastalıkların oluşmasını engeller.

Barbunya balığı nasıl pişirilir?


Tavada, fırında, buğulama, ızgara ve güveç halinde pişirilir. Ayrıca pişirme yöntemi olarak çeşitli dünya mutfaklarında kâğıtta sebzeli pişirme yöntemi kullanılmaktadır.

Barbunya Balığı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

İlginizi Çekebilir

Barbunya Yapı mı?

Barbunya Yapı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze barbunya salatası ile eşsiz lezzetiyle damaklara, sunum olarak da misafirlerinizin gözlerine bir ziyafet sunabilirsiniz. Barbunya bir baklagiller ailesinden hemen hemen her[...]

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki çeşididir. Pembe ve beyaz dış kabuğu vardır. Ayın zamanda beyaz renkli iç taneleri yeşil fasulyelerden ayrılmasını sa�[...]

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Etli Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi Etli, özellikle kuru fasulye yemeğini tahtından aşağıya indirecek olan bir yemek var ise bu kesinlikle etli barbunya yemeğidir. Çünkü taze barbunya hem ç[...]

Düdüklüde Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Barbunya, düdüklüde yapılan her yemek gibi bu yemeğin yapımı çok kolaydır. Oldukça lezzetli bir barbunya yemeği çeşitlerindendir. Hafif tam anlamı ile ya[...]

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki, evde pişirilen yemekler arasında çok fazla yapılmasa da yapıldığı zaman herkes tarafından sevilerek yenilen bir zeytin yağlı yemek çeşid[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6