Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri

Barbunya Balığı:

Barbunya balığı, Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık bir yapıya sahip olup, vücudu pembe veya kırmızı renkte ve pullarla kaplıdır. Alt çeneden doğru uzanan iki bıyığa sahip olan bu balığın alt çenesinde dişleri bulunmamaktadır. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar ve çoğunlukla kıyıya yakın yerlerde bulunurlar. Boyları 17 cm'den başlayıp, 40 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Ortalama olarak bakıldığında ağırlıkları genelde 50-75 gram arasında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşarlar ve Ege ile Akdeniz'de bol miktarda bulunurlar. Balık larvası ve denizde bulunan bitkisel döküntülerle beslenirler. Bir yaşından sonra üremeye başlarlar ve dişi barbunya balıklarının erkek barbunya balıklarına göre yaşam süreleri daha uzundur. Türkiye'de yılda yaklaşık 3-5 ton arasında avlanmaktadır. Barbunya balığının ekonomik değeri diğer balıklara göre daha yüksektir ve bağımlılık yaratabilecek kadar lezzetli bir tada sahiptir.

Barbunya Balığının Besin Değerleri:

  • A, B1, B2, B12, C ve E vitaminlerine sahiptir.
  • Bol miktarda omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine sahiptir.
  • Zengin bir protein kaynağıdır.
  • Mineral açısından çok zengindir.
  • Yüksek oranda selenyum ve fosfor içermektedir.
  • Magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, bakır gibi mineralleri bol miktarda içerir.

Barbunya Balığının Faydaları:

  • Şeker hastalığı ve kalp-damar rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı olur; kalp ve damar sağlığını korur.
  • Küçük çocuklarda ve özellikle anne karnındaki bebeğin beyin ve göz gelişiminde önemli etkileri bulunmaktadır.
  • Sürekli tüketildiği takdirde içindeki omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde herkesin göz sağlığını korur.
  • Bol miktarda içerdiği mineraller sayesinde vücuda zindelik ve enerji verir.
  • İçinde bulunan selenyum, vücudun toksinlerden arınıp temizlenmesine yardımcı olur ve kansere karşı koruyucudur.
  • Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
  • İçindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığına faydalıdır.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre balık tüketen kişilerde astım hastalığına yakalanma riski daha azdır.
  • Cildi genç tutar ve kırışıklık etkileri diğer insanlara göre daha geç görülür.
  • İçindeki yağ asitleri sayesinde beyindeki sinir hücrelerinin gelişmesini sağlar ve Alzheimer riskini düşürür.
  • Birçok hastalık riskini engeller ve vücut direncini yükseltir.
  • Asabiyet ve depresyon gibi ruhsal hastalıkların oluşmasını engeller.

Barbunya Balığı Nasıl Pişirilir?

Barbunya balığı, tavada, fırında, buğulama, ızgara ve güveç şeklinde pişirilebilir. Ayrıca, çeşitli dünya mutfaklarında kağıtta sebzeli pişirme yöntemi de kullanılmaktadır. Bu pişirme yöntemleri balığın lezzetini korumasına ve besin değerlerini muhafaza etmesine yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri