Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi

Taze barbunya fasulyesi, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe ve beyaz dış kabuğu, beyazımsı iç taneleri ile yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemekleri, Türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasında yer alır. Barbunya, ait olduğu fasulye sınıfının küçük farklarla ayrılan bir üyesidir. Farklı dillerde Roma fasulyesi veya Borlotti fasulyesi olarak da bilinir. İtalya'da geliştirilmiş olup, İtalyan, Türk, İspanyol ve Yunan mutfaklarında sıkça kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen Cranberry fasulyesinin bir varyetesi olarak kabul edilir. Görüntü olarak pinto fasulyesine benzer, ancak tat olarak farklıdır. Türkiye'de sebze olarak hemen hemen her yerde yetişir. Meyvesi ve içinde bulunan tanesi kırmızı beneklidir. Taze ve kuru olarak tüketilebilir.

Faydaları

Barbunya lif bakımından oldukça zengindir. 100 gram barbunyada ortalama 25 gram lif bulunur. Vücuda enerji ve güç vererek, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Barbunya, vücudun onarımını ve gelişimini destekler. Kemikleri güçlendirir, siyatik ve romatizma şikayetlerini hafifletir. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir, böbrekleri kuvvetlendirir ve böbrek taşını ve kumunu dökmeye yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir, sinirleri kuvvetlendirir ve şeker hastalığına karşı faydalıdır; kandaki şeker oranını düşürerek dengede tutar. Ayrıca kolesterolü düşürmede etkilidir. Bu açıdan günlük beslenme programına eklenmesi önerilir.

Malzemeler

  • 1 kg taze barbunya
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 2 adet havuç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz

Taze Barbunya Tarifi Yapılışı

İlk olarak, barbunyaları ayıklayarak tencereye alın ve üzerine su ekleyerek 15 dakika kadar haşlayın. Soğanları yemeklik küp doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Biberleri de ikiye ayırarak ufak ufak doğrayıp soğanlara ekleyin ve kavurun. Kavrulan malzemelere domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika karıştırın. Küp doğradığınız havuç ve patatesleri tencereye alıp, kavrulan malzemelerin üzerine ekleyin ve karıştırın. En son haşlayıp suyunu süzdüğünüz barbunyaları ekleyip, üzerini hafif geçecek kadar su ekleyerek 15 dakika kadar pişmeye bırakın. Ufak ufak doğradığınız sarımsakları diri kalmasını istiyorsanız pişmeye yakın tencereye ilave edin. Bir süre daha pişirerek, damak tadınıza göre tuz ilave edip tencereyi ocaktan alın. Arzunuza göre soğuk ya da sıcak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Yemeği Yapılışı

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Etli Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Yeşil Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Barbunya Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Fasulye Türleri ve Özellikleri

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Nasıl Dikilir?

Barbunya Nasıl Dikilir?

Sulu Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri