Taze Barbunya TarifiTaze barbunya fasulyesi, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe ve beyaz dış kabuğu, beyazımsı iç taneleri ile yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemekleri, Türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasında yer alır. Barbunya, ait olduğu fasulye sınıfının küçük farklarla ayrılan bir üyesidir. Farklı dillerde Roma fasulyesi veya Borlotti fasulyesi olarak da bilinir. İtalya'da geliştirilmiş olup, İtalyan, Türk, İspanyol ve Yunan mutfaklarında sıkça kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen Cranberry fasulyesinin bir varyetesi olarak kabul edilir. Görüntü olarak pinto fasulyesine benzer, ancak tat olarak farklıdır. Türkiye'de sebze olarak hemen hemen her yerde yetişir. Meyvesi ve içinde bulunan tanesi kırmızı beneklidir. Taze ve kuru olarak tüketilebilir. FaydalarıBarbunya lif bakımından oldukça zengindir. 100 gram barbunyada ortalama 25 gram lif bulunur. Vücuda enerji ve güç vererek, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Barbunya, vücudun onarımını ve gelişimini destekler. Kemikleri güçlendirir, siyatik ve romatizma şikayetlerini hafifletir. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir, böbrekleri kuvvetlendirir ve böbrek taşını ve kumunu dökmeye yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir, sinirleri kuvvetlendirir ve şeker hastalığına karşı faydalıdır; kandaki şeker oranını düşürerek dengede tutar. Ayrıca kolesterolü düşürmede etkilidir. Bu açıdan günlük beslenme programına eklenmesi önerilir. Malzemeler
Taze Barbunya Tarifi Yapılışıİlk olarak, barbunyaları ayıklayarak tencereye alın ve üzerine su ekleyerek 15 dakika kadar haşlayın. Soğanları yemeklik küp doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Biberleri de ikiye ayırarak ufak ufak doğrayıp soğanlara ekleyin ve kavurun. Kavrulan malzemelere domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika karıştırın. Küp doğradığınız havuç ve patatesleri tencereye alıp, kavrulan malzemelerin üzerine ekleyin ve karıştırın. En son haşlayıp suyunu süzdüğünüz barbunyaları ekleyip, üzerini hafif geçecek kadar su ekleyerek 15 dakika kadar pişmeye bırakın. Ufak ufak doğradığınız sarımsakları diri kalmasını istiyorsanız pişmeye yakın tencereye ilave edin. Bir süre daha pişirerek, damak tadınıza göre tuz ilave edip tencereyi ocaktan alın. Arzunuza göre soğuk ya da sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Taze barbunya fasulyesini haşladıktan sonra suyunu süzmek mi gerekiyor yoksa haşlama suyu ile mi pişiriyoruz? Ayrıca sarımsakları yemek pişmeye yakın mı eklemeliyim yoksa baştan mı koymalıyım ki lezzet dengesi daha iyi olsun?
Cevap yazSamire hanım,
Taze barbunya fasulyesini haşladıktan sonra suyunu süzmek genellikle tercih edilen bir yöntemdir. Haşlama suyunu süzdükten sonra barbunyayı kendi tarifinize göre pişirebilirsiniz. Bu yöntemle, yemeğin lezzetini daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Sarımsakları ne zaman ekleyeceğinize gelince, bu tamamen kişisel bir tercih meselesidir. Eğer yemeğin lezzetinin daha yoğun ve belirgin olmasını istiyorsanız, sarımsakları baştan ekleyebilirsiniz. Ancak, sarımsakların daha hafif ve tatlı bir aroma katmasını istiyorsanız, yemek pişmeye yakın eklemek daha uygun olabilir.
Afiyet olsun!