Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Taze Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Tarifi, Barbunya fasulye; Baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe, beyaz dış kabuğu ve ağırlıklı olarak beyazımsı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemeği Türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasındadır. Barbunya, Ait olduğu fasulye sınıfının çok ufak farklarla ayrılan bir üyesidir. Farklı dillerde Roma fasulyesi veya Borlotti fasulyesi diye de anılır. İtalya'da geliştirilmiştir. Halen İtalyan, Türk, İspanyol ve Yunan mutfaklarında çok kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen Cranberry fasulyesinin bir varyetesi sayılır. Görüntü olarak pinto fasulyesine benzer, ancak tat olarak farklıdır. Türkiye'de sebze olarak hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Meyve ve içinde bulunan tanesi kırmızı beneklidir. Barbunya fasulyesi olarak da bilinir. Taze ve kuru olarak tüketilir.

Faydaları; Barbunya lif bakımından çok zengindir. 100 gram barbunya da ortalama 25 gram lif bulunmakta. Vücuda enerji ve güç vererek, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Barbunya vücudun onarımını ve gelişimini destekler. Kemikleri güçlendirir. Siyatik ve romatizma şikâyetlerini hafifletir. Böbrek rahatsızlığında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek taş ve kumunu dökmeye yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir, Sinirleri kuvvetlendirir ve şeker hastalığına karşı faydalıdır kandaki şeker oranını düşürerek dengede tutar. Ayrıca kolesterolü düşürmede etkilidir. Bu açıdan günlük beslenme programına bu gıdayı eklenebilir.


Taze Barbunya Tarifi (Zeytinyağlı) malzemeleri

  • 1 kg taze barbunya
  • 5 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 2 adet havuç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
Taze Barbunya Tarifi Yapılışı; İlk önce barbunyaları ayıklayarak tencereye alıp üzerine su ekleyelim ve 15 dakika kadar haşlayalım. Soğanları yemeklik küp doğrayalım ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuralım. Aynı şekilde Biberleri de ikiye ayırarak ufak ufak doğrayıp soğanlara ekleyerek kavuralım. Kavrulan malzemelerimize domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika karıştıralım. Küp doğradığımız havuç ve patatesleri tencereye alıp beraberce kavrulan malzemelerin üzerine ekleyip karıştıralım ve en son haşlayıp suyunu süzdüğümüz barbunyalar ekleyip, üzerini hafif geçecek kadar su eklenerek 15 dakika kadar pişmeye bırakalım. Ufak ufak doğradığımız sarımsakların diri kalmasını istiyorsanız pişmeye yakın tencereye ilave edin. Bir süre de bu şekilde pişirerek, dama tadınıza göre tuz ilave edip tencereyi ocaktan alın. Arzunuza göre soğuk ya da sıcak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Taze Barbunya Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Pilaki Konserve

Barbunya Kalori?

Barbunya Kalori?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Nasıl Yapılır?

Barbunya Nasıl Yapılır?

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Yetiştiriciliği

Barbunya Yetiştiriciliği

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya, Lif bakımından oldukça zengin olan barbunyayı tüketmeyi ihmal etmeyin. Böbrek kumunu dökmeye yardımcıdır. Bununla beraber romatizma şikâyetlerini de azal[...]

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Barbunya Tarifi; Kuru baklagillerden olan barbunyayı da pişirmek için akşamdan suda bekletmek her zaman işinizi kolaylaştıracaktır. Bu işlem pişme süresini neredeys[...]

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya kavurması, Barbunya kavurması aslında çocukların pek tercih etmediği yiyecekler arasında yer alıyor. Ancak çok çeşitli faydaları olan bu bitki bir fasulye vary[...]

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Konservesi; Sonbahar sezonu geldiğinde yaptığımız kışlık hazırlıkları arasında konservelikler de vardır. Bunlar kışın işimizi kolaylaştırır ve hazırda[...]

Zeytinyağlı Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Salatası, barbunya yemeği ve mezesi dışında salatasını da hazırlamak mümkündür. Barbunya salatasının içerisine ilave edilen yeşillikler ile ol[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6