Barbunya, esmer bir fasulye çeşidi olup tam anlamıyla bir vitamin deposudur. Sağlık açısından oldukça faydalı olan barbunyanın içerisinde A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, çinko ve karbonhidrat bulunur. Protein açısından da zengin olan barbunya, bol miktarda lif içerir. Bu makalede, barbunya piyazının yapılışını ve sağlık faydalarını detaylı bir şekilde ele alacağız. Barbunya Piyaz İçin Malzemeler
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır? Bir gece önceden ıslattığınız barbunyaların suyunu süzüp yıkadıktan sonra düdüklü tencereye alıp üzerine 1-2 parmak geçecek kadar su ilave ederek yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın. Barbunyalar haşlanırken, bu arada soğanın kabuğunu soyarak kesme tahtasında yarım ay şeklinde doğrayın. Biberleri ve domatesleri de piyazlık olacak biçimde doğrayıp hazırlayın. Barbunya piyazının üzerine serpmek için gerekli olan maydanoz ve dereotunu da ince ince kıyın. Haşlanan barbunyaların suyunu süzüp soğumaya bırakın. Doğrayıp hazırladığınız malzemeleri geniş bir kabın içerisine alın. Üzerine soğuyan barbunyaları, sumak, kırmızı pul biber, tuz ve zeytinyağını da ilave edip iyice karıştırın. Barbunya piyazını servis tabağına alarak üzerine limon ve nar ekşisi ilave edin. Son olarak maydanoz ve dereotu ile süsleyip servis yapabilirsiniz. Sağlık Faydaları Barbunya, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde sağlık açısından birçok fayda sunar:
Ekstra Bilgiler Barbunyanın gaz yapıcı özelliğini azaltmak için bir gün önceden ıslatılması önerilir. Bu süreç, aynı zamanda barbunyanın pişme süresini de kısaltır. Ayrıca, taze barbunyayı yazın derin dondurucuda saklayarak kışın da tüketebilirsiniz. Bu şekilde, barbunyanın besin değerlerinden yıl boyunca faydalanabilirsiniz. Afiyet olsun. |